Antreprenoriatul și antreprenorul — incertitudine și “antifragilitate”

— Ramela Lombardi, CEO și fondator Silgimar

La pragul unui nou an, trag o gură de aer și mă opresc pentru un moment din dinamica activității de zi cu zi, pentru a împărtăși cu voi, echipa, partenerii și clienții noștri, reflecțiile și aspirațiile mele.

A fost un an presărat cu de toate – provocări, lecții, frici depășite, suișuri, coborâșuri, apoi iară suișuri, călătorii, zile lungi petrecute la birou, dar și momente magnifice petrecute alături de cei iubiți. 

Astăzi, însă, aș vrea să împărtășesc cu voi ce a însemnat pentru mine Silgimar în 2023, și unde vreau să-l duc în 2024.

Pentru a face o analogie cât mai specifică, aș vrea să vă împărtășesc o carte faină pe care sper să o termin următoarele zile – Antifragil, de Taleb.

În câteva cuvinte, Nassim ne spune că sistemele prosperă tocmai datorită șocurilor și nesiguranței prin care trec.

Ce alt mod mai potrivit de a interpreta personalitatea unui antreprenor decât prin a-i atribui calitatea de “antifragilitate”?

Antreprenoriatul, pentru mine, nu este doar despre cifre și strategii, ci despre o pasiune vie care alimentează fiecare decizie și inovație. Este adevărat, această motivație te face să sari din pat dis-de-dimineață, și să lupți pentru visul tău.

Dar această luptă uneori poate fi grea.

Obosim.

Suntem oameni.

Dacă ești antreprenor și citești asta, probabil empatizezi cu mine. Probabil uneori te întrebi “Dar chiar trebuie să trec prin atâtea șocuri? Chiar nu pot trăi liniștit?”

Răspunsul este – ba da, poți.

Dar ți-ai demonstrat singur, în ultimii ani, că nu este ce îți dorești.

Sau, mai bine zis, întreabă-te dacă ai da “monotonia” la schimb pe business-ul tău?

Acest lucru te-a adus în punctul în care este acum firma ta. Faptul că te-ai expus hazardului, incertitudinii și noului, conștient că, deși te face mai agil, în același timp te și provoacă, și, pe românește, “îți strică feng-shui-ul”. Câtă putere să fi avut? Dă-ți credit, pentru că-l meriți din plin!

“Antifragil” nu este doar un termen, ci un nou cadru de gândire care ne îndeamnă să recunoaștem și să valorificăm potențialul inerent al necunoscutului și al aleatorului în viețile noastre.

Niciodată din liniaritate nu s-a născut inovația, cum niciodată din confort nu s-a născut nevoia.

Ce mi-a plăcut cel mai mult la cartea lui Taleb este că el spune că sistemele antifragile nu doar că rezistă la șocuri, volatilitate, incertitudine și stres, dar și devin mai puternice.

Se îmbunătățesc. Evoluează.

Asemeni păsării Pheonix care, cu fiecare sacrificiu de foc, se întoarce mai puternică și mai vie, la fel vă îndemn și eu să priviți viața și antreprenoriatul.

Misiunea noastră pentru anul următor este clară: să ne consolidăm poziția de lideri, atât comercial, cât și în antifragilitate.

Planurile noastre de a deveni lideri pe segmentul nostru de piață, nu sunt doar pași îndrăzneți, ci și un angajament față de un viitor mai prosper și mai responsabil, atât pentru noi, cât și pentru echipa noastră. Contextul legislativ incert, fluctuația pieței de muncă, inflația și multele provocări peste care trecem cu bine ne arată că nu este virtute mai prețioasă decât o atitudine robustă și ajustabilă.

Mesajul meu personal: Putem. Am demonstrat că putem. Suntem dârzi și îndrăzneți, suntem aici și singura direcție este în sus.

Vă doresc un an nou fericit, plin de realizări și momente memorabile. Haideți să facem din 2024 cel mai bun an de până acum!


Cu toată căldura și antifragilitatea,

Ramela, CEO Silgimar








Next
Next

Spălătoriile industriale — adevărate uzine ale curățeniei